Ydinvoiman käytetyn polttoaineen loppusi­joitus hoidetaan Suomessa huolella

Ydinvoi­ma­lai­tok­sessa tuotetaan sähköä uraani­polt­toaineen avulla. Käytetty ydinpolt­toaine on radio­ak­tii­vista, minkä vuoksi se on eristettävä elolli­sesta luonnosta niin pitkäksi aikaa, että sen radio­ak­tii­visuus on vähen­tynyt vaarat­to­malle tasolle. Tätä eristä­mistä kutsutaan loppusi­joi­tuk­seksi.

Vastuul­lisuus Fortu­missa

Case: Vastuul­linen ydinjätteen loppusi­joitus – loppusi­joitus alkaa Suomessa ensim­mäisenä maail­massa
Posiva-onkalo25-työntekijät

Käytetyn ydinpolt­toaineen loppusi­joitus

Suomen lainsäädännön mukaan Suomessa ydinvoimatuotannossa syntynyt jäte on loppusijoitettava Suomeen ja vastuu ydinjätehuollosta on voimalaitosyhtiöillä. Ruotsin lainsäädäntö on vastuiden suhteen samankaltainen ja vastuu ydinjätehuollosta on jätteen tuottajalla. Sekä Loviisan ydinvoimalaitoksen että Fortumin osaomisteisten ydinvoimalaitosten ydinjätteiden loppusijoitusratkaisut Suomessa ja Ruotsissa ovat maailman edistyksellisimpiä.

Voimalaitoksen toiminnasta syntyvä jäte kuuluu joko tavanomaisen (ei-radioaktiivisen) tai radioaktiivisen jätehuollon piiriin. Tavanomaista jätettä syntyy normaalin työympäristön tapaan esimerkiksi tavaroiden kuljetuksessa, toimistotehtävissä ja ruokalassa. Radioaktiivinen jäte jaetaan syntytapansa, alkuperäisen käyttötarkoituksensa ja aktiivisuutensa perusteella joko matala-aktiiviseen, keskiaktiiviseen tai korkea-aktiiviseen jätteeseen. Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksessa matala- ja keskiaktiiviset jätteet loppusijoitetaan luolaan, joka on louhittu Loviisan Hästholmenin kallioperään 110 metrin syvyyteen.

Fortumin ja Olkiluodossa toimivan TVO:n voimalaitosten käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta huolehtii yhtiöiden perustama ja omistama Posiva Oy. Korkea-aktiivinen käytetty ydinpolttoaine sijoitetaan suunnitelmien mukaan Eurajoen Olkiluotoon Posiva Oy:n loppusijoitustilaan. Posivan Oy:n arvion mukaan loppusijoittaminen voitaisiin aloittaa 2020-luvun aikana.

Ruotsissa Fortumin osaomisteisesta ydinvoimatuotannosta syntyvän jätteen huollosta vastaa SKB (Svensk Kärnbränslehantering AB). Käytetyn polttoaineen loppusijoitustila on rakenteilla Forsmarkiin, Östhammarin kuntaan ja sen on tarkoitus valmistua tämän vuosikymmenen lopulla. Rakentamisen ja koekäyttöjakson jälkeen loppusijoitustoiminta olisi mahdollista aloittaa 2030-luvun lopulla.

Meillä on ratkaisu

Ydinenergian tuotannossa käytetään uraaniraaka-aineesta valmistettua ydinpolttoainetta, joka on pakattu metallisiin polttoainesauvoihin. Reaktorissa polttoainesauvat kuumenevat ja käytetyt sauvat kuljetetaan välivarastoon jäähtymään.

Välivarastointivaiheen jälkeen polttoainesauvat kapseloidaan kuparista valmistettuihin loppusijoituskapseleihin siirrettäväksi yli 400 metrin syvyydessä sijaitseviin loppusijoitustiloihin. Lopuksi tila täytetään bentoniitilla, joka eristää kapselit ja niiden sisältämät polttoaineniput eroosiota aiheuttavalta kosteudelta. Tällä moniesteperiaatteella varmistetaan, että käytetty ydinpolttoaine ei joudu tekemisiin eloperäisen luonnon kanssa ja sen aktiivisuus saa rauhassa laskea maan povessa.

Posivan moniesteperiaate havainnekuvassa
Olkiluodossa sijaitsevan Posiva Oy:n loppusijoituskonseptin havainnekuva. (Kuva: Posiva Oy)
Nuclear power

Hiilidioksidipäästötöntä energiaa – tutustu ydinvoimaan Fortumilla

Lue lisää ydinvoimasta