Ilmasto ja resurssit
Toimintaympäristössämme tapahtuvia muutoksia ohjaavat globaalit megatrendit: ilmastonmuutos, teknologiakehitys, aktiiviset asiakkaat ja resurssitehokkuus. Eurooppa pyrkii saavuttamaan hiilineutraalisuuden vuoteen 2050 mennessä, ja Fortum on asettanut hiilineutraalisuustavoitteen (Scope 1,2 ja 3) vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi Fortum on sitoutunut luopumaan hiileen perustuvasta energiantuotannosta jo vuoden 2027 loppuun mennessä.
Fortumin vuosi 2023
- Energian kokonaistuotannon CO2-ominaispäästöt 32 gCO2/kWh
- Sähköntuotannon CO2-ominaispäästöt 16 gCO2/kWh
- Suorat Scope 1 -kasvihuonekaasupäästöt 1,6 miljoonaa CO2-ekv. tonnia
- Kokonaiskasvihuonekaasupäästöt, Scope 1-3, 14,4 miljoonaa CO2-ekv. tonnia
- Fortumin hiileen perustuva kapasiteetti 744 MW
- Hiileen perustuva osuus Fortumin liikevaihdosta 3%
- Fossiilisten polttoaineiden osuus liikevaihdosta 11 % (sisältäen fossiilisia polttoaineita käyttävän tuotannon ja kaasuliiketoiminnan)
- Fossiilisten polttoaineiden osuus Fortumin tuotantopohjaisesta liikevaihdosta 5 %
- Jäähdytysvedeksi otetun meriveden osuus koko vedenotosta 98%
- Merkittävien ympäristövahinkojen määrä: 2
- Voima- ja lämpölaitoksissa syntyvien sivutuotteiden ja jätteiden uudelleenkäyttöaste oli 89 %
Ilmastonmuutoksen hillintä
Ilmastonmuutoksen hillintä vaatii poliittista sitoutumista ja kunnianhimoisia toimenpiteitä yhteiskunnan eri toimijoilta. Kasvihuonekaasupäästöjä on vähennettävä paitsi sähkötoimialalla, myös lämmityksessä, jäähdytyksessä, teollisuudessa ja liikenteessä. Sähköistymisellä hillitään ilmastonmuutosta, kun muita energiamuotoja korvaava sähkö tuotetaan ja toimitetaan vähäpäästöisillä ja uusiutuvilla energianlähteillä. Siirtyminen vähäpäästöiseen energiajärjestelmään mahdollistaa myös muiden toimialojen päästöjen vähentämisen yhdistämällä hiilidioksidipäästöttömän sähköntuotannon vihreään vetyyn.
Fortumin energiantuotannon hiilidioksidin ominaispäästöt
Fortum on yksi Euroopan puhtaimmista sähkön tuottajista. Vuonna 2023 Fortumin energiantuotannon hiilidioksidin ominaispäästöt olivat 32 gCO2/kWh ja sähköntuotannon CO2-ominaispäästöt 16 gCO2/kWh. Alla olevassa kaaviossa näkyvät suurten eurooppalaisten sähköyhtiöiden CO2-ominaispäästöt.