Taloudelliset tavoitteet

Fortumin taloudelliset tavoitteet vastaavat yhtiön näkemystä pitkän aikavälin arvonluontimahdollisuuksista, uudesta kasvustrategiasta ja liiketoiminnasta.

Fortum julkaisi uudet taloudelliset tavoitteensa maaliskuun 2023 alussa. Helmikuussa 2024 Fortumin hallitus täsmensi yhtiön strategiaa. Lue tiedote: Fortum selkeyttää strategiansa fokusta ja tavoitteitaan muuttuneessa toimintaympäristössä

Vakaa taloudellinen perusta

  • vakaa investment grade -tason luottoluokitus (vähintään BBB)
  • rahoitusnettovelan ja vertailukelpoisen käyttökatteen suhde 2,0–2,5 (vuoden 2023 lopussa: 0,5 jatkuvissa toiminnoissa)
  • osinkopolitiikka, jonka mukaisesti osingonjakosuhde on 60–90 % vertailukelpoisesta osakekohtaisesta tuloksesta. Osingonjakosuhteen vaihteluvälin yläpäätä sovelletaan silloin, kun tase on vahva ja investointeja vähän, kun taas vaihteluvälin alapäätä sovelletaan velkaantuneisuusasteen ollessa korkea ja/tai käynnissä on suuria investointeja. Fortumin osingonmaksuhistoria on kuvattu alla.

Kasvua valikoidusti ja investointeja rajoitetusti

  • Hallittu kasvu puhtaassa energiassa. Fortum arvioi investointien ilman yritysostoja olevan noin 1,7 miljardia euroa vuosina 2024–2026. Arvio sisältää kasvuinvestoinnit, joiden osuuden arvioidaan olevan 800 miljoonaa euroa, sekä vuosittaiset kunnossapitoinvestoinnit, joiden arvioidaan olevan 300 miljoonaa euroa. 
  • uusien investointien projektikohtainen vähimmäistuottovaatimus on pääomakustannusten painotettu keskiarvo (WACC) ja 150–400 korkopistettä teknologiasta tai hankkeesta riippuen. Investointipäätökset arvioidaan myös suhteessa yhtiön ilmasto- ja biodiversiteettitavoitteisiin.

Fortumin hallitus ehdottaa, että tilikaudelta 2023 maksetaan osinkona 1,15 euroa/osake, mikä vastaa 90 % konsernin vertailukelpoisesta osakekohtaisesta tuloksesta (1,28 euroa).

Miten saavutamme tavoitteemme

Fortumilla on hyvät edellytykset hyödyntää energiamurroksen mukanaan tuomia mahdollisuuksia ja hillitsemään ilmastonmuutosta. Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä sähkön osuuden kokonaisenergiankulutuksesta odotetaan kasvavan merkittävästi. Yhtiö toteuttaa strategiansa vaiheittain. Näin halutaan hallita paremmin epävarman markkinatilanteen ja heikentyneen investointisentimentin vaikutuksia. Lähitulevaisuudessa Fortum keskittyy ydinliiketoimintaansa, varsinkin optimoimaan ensiluokkaisia toimintojaan erityisesti sähköntuotannossa, sekä pienentämään markkinariskiä. Fortum noudattaa edelleen kurinalaisuutta pääomainvestoinneissaan; mahdollisimman paljon lisäarvoa pyritään luomaan joustavuuden, tehokkuuden ja kassavirran kautta. Tulevaan kasvuun yhtiö valmistautuu kehittämällä rakennusvalmiita uusiutuvan energian hankkeita. Ydinvoiman pidemmän aikavälin investointimahdollisuuksia yhtiö tutkii kaksivuotisessa uutta ydinvoimaa koskevassa selvityksessään. 

Näillä toimilla Fortum rakentaa valmiuksia kasvulle pidemmällä aikavälillä, mikä perustuu muiden sektoreiden dekarbonisaatioon ja sähköistymiseen. Koska oma tuotanto on jo lähes päästötöntä ja Fortumilla on erittäin vähän fossiilisia polttoaineita käyttäviä tuotantolaitoksia, Fortum pystyy rakentamaan kumppanuuksia ja aikaa myöten kasvamaan teollisuusasiakkaiden kanssa puhtaassa energiantuotannossa. Yhtiön tavoitteena on tehokas pääoman allokointi, hyvä tuotto, tasapainoinen riskinotto ja kestävä kehitys.

Rahoitusnettovelka/vertailukelpoinen
käyttökate

Osinkohistoria
euroa/osake