Vuonna 2024 keskeiset vaikuttamisteemamme liittyvät teollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen kannustavan lainsäädännön varmistamiseen, sähkömarkkinoiden kehittämiseen EU:ssa ja keskeisissä toimintamaissamme sekä suotuisten investointiedellytysten varmistamiseen kaikille hiilidioksidipäästöttömille teknologioille (vesi-, ydin-, tuuli- ja aurinkovoima).
Vuonna 2023 edunvalvontamme pääpainopisteet määriteltiin yksityiskohtaisemmin, ja ne olivat:
- Pitkän aikavälin sähkömarkkinamallin kehitys Pohjoismaissa ja EU:ssa (investointikehys, jossa otetaan huomioon järjestelmän tarpeet); lyhyen aikavälin markkinatoimien rajaaminen energiakriisin hallintaan.
- Sähkömarkkinoiden rahoitussääntelyn (European Market Infrastructure Regulation, EMIR) parantaminen, keskiössä vakuusvaatimukset.
- Suotuisat toimintaedellytykset nykyisille ja uusille ydinvoimalaitoksille, sujuva lupamenettely ja taloudellinen riskinjako.
- Suotuisat toimintaedellytykset vesivoimalle (energia- ja monimuotoisuusvaatimusten tasapaino), tuotantotappioiden ja ympäristövelvoitteiden kohtuullisuus.
- Kunnianhimoinen, johdonmukainen ja vakaa markkinavetoinen ilmastopoliittinen kehys, joka perustuu teknologianeutraaliuteen.
- Oikeusvarmuus ja kohtuullinen hallinnollinen taakka yritysten kestävää kehitystä koskevassa lainsäädännössä.
- Kierrätyksen uudelleentarkastelu uusien teknologioiden, kuten hiilidioksidin talteenoton ja hyödyntämisen (CCU), kannalta, kierrätysmateriaalien kysynnän luominen asettamalla kierrätyspitoisuutta koskevia tavoitteita.
- Kattava EU-tason sääntely puhtaan vetytalouden kehittämistä varten.
- Laajamittaisten teollisten investointien helpottaminen vihreän ja puhtaan sähkön kysynnän luomiseksi sekä EU:n ja kansallisen rahoituksen saamiseksi, jotta voidaan investoida suoraan/epäsuoraan sähköistämiseen liittyviin hankkeisiin.
- Luvitusprosessien nopeuttaminen uusiutuviin energialähteisiin tehtävien investointien helpottamiseksi.
Suomessa Fortum on osallistunut myös aktiivisesti keskusteluun vuonna 2023 hyväksytyn Suomen uuden hallitusohjelman toteuttamisesta. Myös Ruotsissa monet edunvalvonnan toimenpiteemme liittyvät vuonna 2022 hyväksytyn hallitusohjelman toimeenpanoon.