Avoin ja eettinen edunvalvonta

Energia-alan asiantuntijana tuomme aktiivisesti esiin näkemyksiämme energia- ja ilmastopolitiikasta sekä kestävään kehitykseen ja kiertotalouteen liittyvistä kysymyksistä käyden vuoropuhelua virkamiesten ja päättäjien kanssa. Läpinäkyvyys on olennainen osa Fortumin toimintaa.

Fortumin yhteiskuntasuhteiden tarkoituksena on varmistaa hyvä ja kannustava toimintaympäristö Fortumin liiketoiminnoille kaikissa toimintamaissamme. Tuemme Fortumin strategian toteuttamista ja kehitystä sekä myötävaikutamme Fortumin julkisuuskuvaan. 

Näkemyksemme perustuvat Fortumin pidemmän aikavälin strategisiin tavoitteisiin ja liiketoiminnallisiin intresseihin. Huomioimme samalla myös laajemmat yhteiskunnalliset tavoitteet ja vaikutukset ja viestimme edunvalvontatavoitteistamme ennakoivasti ja avoimesti.

Lausunnot ja kannanotot 

Julkaisemme keskeisimmät lausuntomme ja kannanottomme verkkosivuillamme. EU-tason vaikuttamistoimintaamme liittyvät viestit julkaisemme englanniksi.

Suoraan virkamiehiin ja päättäjiin kohdistuvan vaikuttamistoiminnan lisäksi Fortum vaikuttaa erilaisten järjestöjen, koalitioiden ja verkostojen kautta, jotka edustavat energia-alaa tai esimerkiksi tiettyä energiantuotantomuotoa. Käytämme ajoittain ulkopuolisia neuvonantajia edunvalvontatyössämme, mutta kolmannet osapuolet eivät edusta Fortumia vaikuttamistoiminnassa. Yhteiskuntasuhteiden yksikön lisäksi myös Fortumin liiketoimintayksiköt ja muut yritystoiminnot voivat harjoittaa edunvalvontaa niin toimintamaissamme kuin EU-instituutioissa.

Edunvalvonnan eettiset ohjeet

Työntekijämme noudattavat Fortumin edunvalvonnan eettisten ohjeiden periaatteita. Ohjeet koskevat edunvalvontaa ja ulkoisten sidosryhmäsuhteiden hallintaa Fortumin kaikissa yksiköissä ja liiketoiminnoissa. Ohjeet ovat Fortumin arvojen mukaisia ja täydentävät konsernin toimintaohjetta. 

Fortum on myös sitoutunut noudattamaan Avoimuusrekisterin neuvottelukunnan laatimia hyvän edunvalvontatavan suosituksia, jotka edistävät hyvää edunvalvontakulttuuria Suomessa.

Keskeiset edunvalvonta-aiheemme

Vuonna 2024 keskeiset vaikuttamisteemamme liittyvät teollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen kannustavan lainsäädännön varmistamiseen, sähkömarkkinoiden kehittämiseen EU:ssa ja keskeisissä toimintamaissamme sekä suotuisten investointiedellytysten varmistamiseen kaikille hiilidioksidipäästöttömille teknologioille (vesi-, ydin-, tuuli- ja aurinkovoima).

Vuonna 2023 edunvalvontamme pääpainopisteet määriteltiin yksityiskohtaisemmin, ja ne olivat:

  • Pitkän aikavälin sähkömarkkinamallin kehitys Pohjoismaissa ja EU:ssa (investointikehys, jossa otetaan huomioon järjestelmän tarpeet); lyhyen aikavälin markkinatoimien rajaaminen energiakriisin hallintaan.  
  • Sähkömarkkinoiden rahoitussääntelyn (European Market Infrastructure Regulation, EMIR) parantaminen, keskiössä vakuusvaatimukset. 
  • Suotuisat toimintaedellytykset nykyisille ja uusille ydinvoimalaitoksille, sujuva lupamenettely ja taloudellinen riskinjako. 
  • Suotuisat toimintaedellytykset vesivoimalle (energia- ja monimuotoisuusvaatimusten tasapaino), tuotantotappioiden ja ympäristövelvoitteiden kohtuullisuus. 
  • Kunnianhimoinen, johdonmukainen ja vakaa markkinavetoinen ilmastopoliittinen kehys, joka perustuu teknologianeutraaliuteen. 
  • Oikeusvarmuus ja kohtuullinen hallinnollinen taakka yritysten kestävää kehitystä koskevassa lainsäädännössä. 
  • Kierrätyksen uudelleentarkastelu uusien teknologioiden, kuten hiilidioksidin talteenoton ja hyödyntämisen (CCU), kannalta, kierrätysmateriaalien kysynnän luominen asettamalla kierrätyspitoisuutta koskevia tavoitteita. 
  • Kattava EU-tason sääntely puhtaan vetytalouden kehittämistä varten. 
  • Laajamittaisten teollisten investointien helpottaminen vihreän ja puhtaan sähkön kysynnän luomiseksi sekä EU:n ja kansallisen rahoituksen saamiseksi, jotta voidaan investoida suoraan/epäsuoraan sähköistämiseen liittyviin hankkeisiin. 
  • Luvitusprosessien nopeuttaminen uusiutuviin energialähteisiin tehtävien investointien helpottamiseksi. 
     

Suomessa Fortum on osallistunut myös aktiivisesti keskusteluun vuonna 2023 hyväksytyn Suomen uuden hallitusohjelman toteuttamisesta. Myös Ruotsissa monet edunvalvonnan toimenpiteemme liittyvät vuonna 2022 hyväksytyn hallitusohjelman toimeenpanoon.

Ilmastopoliittinen vaikuttaminen

Fortumin ilmastopoliittinen vaikuttaminen perustuu vahvasti tieteeseen, ja Pariisin sopimus on ilmastovaikuttamisemme perusperiaate. Olemme ilmaisseet tukemme Euroopan unionin tavoitteelle tehdä EU:sta ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä sekä päivitetylle tavoitteelle vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vähintään 55 prosettia vuoteen 2030 mennessä. Kannatamme myös EU-komission suositusta 90 prosentin päästövähennyksestä vuoteen 2040 mennessä vuoden 1990 tasoon verrattuna.

Fortum osallistuu useisiin kansainvälisiin aloitteisiin, jotka edistävät liike-elämän roolia ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Esimerkiksi vuonna 2023 liityimme We Mean Business -organisaation “Fossil to Clean” -aloitteeseen, joka pyrkii vaikuttamaan päättäjiin maailmanlaajuisesti saadakseen ennakoitavuutta ja varmuutta, jonka avulla kehittää vaihtoehtoja fossiilisten polttoaineiden käytölle. Aloitteen allekirjoittajat vaativat myös selkeitä hinnoittelusignaaleja: hiilidioksidille tulee asettaa mielekäs hinta, joka heijastaa ilmastonmuutoksen kaikkia kustannuksia. Fortumille hiilidioksidin hinnoittelu on jo pitkään ollut ensisijainen väline ilmastonmuutoksen hillitsemisessä; yhtiö on esimerkiksi mukana maailmanlaajuisessa Call on Carbon -aloitteessa. 

Climate Lobbying Review -katsaus

Vuoden 2023 lopussa julkaisimme viimeisimmän päivityksen ilmastopoliittiseen edunvalvontaan liittyviä toimia ja käytäntöjä kuvaavaan Climate Lobbying Review -katsaukseemme, jonka ensimmäinen versio julkaistiin vuonna 2021.

Pyrimme vastaamaan sijoittajayhteisön kasvaviin odotuksiin yritysten ilmastotoimia ja ilmastovaikuttamisen  avoimuutta kohtaan. Koska olemme sitoutuneet Pariisin sopimuksen tavoitteisiin, haluamme varmistaa, että myös ne järjestöt, joissa olemme jäsenenä, harjoittavat vaikuttamistoimintaansa Pariisin sopimuksen ja ilmastopoliittisen edunvalvontamme periaatteiden mukaisesti.

Lue lisää

Osallistumme edunvalvonnan avoimuuden edistämiseen Suomessa ja kansainvälisesti

Suomen avoimuusrekisterilaki tuli voimaan tammikuussa 2024. Avoimuusrekisterin tarkoituksena on parantaa edunvalvonnan ja päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja helpottaa poliittisen päätöksenteon seuraamista. Fortum on tukenut uutta lainsäädäntöä ja osallistunut aktiivisesti uuden lainsäädännön täytäntöönpanoprosessiin. Helpottaaksemme Suomen avoimuusrekisterilain vaatimuksiin vastaamista ja parantaaksemme vaikuttamistoimintamme sisäistä koordinointia olemme ottaneet käyttöön oman avoimuusrekisterityökalun kaikissa päätoimintamaissamme. 

Blogissa: Suomen avoimuus­re­kisteri: askel kohti parempaa läpinä­ky­vyyttä – ja yhtenäi­sempiä sisäisiä käytäntöjä

Fortum on mukana kansainvälisessä OECD:n Getting Influence Right -työssä, jonka tavoitteena on määritellä vastuullisen poliittisen vaikuttamisen keskeiset periaatteet yksityiselle sektorille. Laadittavat periaatteet tarjoavat yrityksille ohjeita siihen, miten poliittista vaikuttamistoimintaa tulisi toteuttaa, valvoa ja raportoida tavalla, joka ei herätä huolta julkisen päätöksentekoprosessin läpinäkyvyydestä ja osallistavuudesta.

Fortum on rekisteröitynyt EU:n avoimuusrekisteriin (ID: 03501997362-71) ja Suomen avoimuusrekisteriin (FOR-24-343-R).

Lisätietoja:

Fredrik Blomfelt

Päällikkö, konsernin ympäristö-, sosiaali- ja yrityshallinto (ESG)
Puhelin: 040 705 7389
fredrik [piste] blomfelt [ät] fortum [piste] com

Kari Kankaanpää

Johtaja, konsernin yhteiskuntasuhteet ja ilmastopolitiikka
Puhelin: 050 453 2330
kari [piste] t [piste] kankaanpaa [ät] fortum [piste] com

Piia Siukonen

Päällikkö, konsernin yhteiskuntasuhteet
Puhelin: 040 137 9481
piia [piste] siukonen [ät] fortum [piste] com