Sähkömarkkinan kehittäminen
Suomella on edessään näkymä puhtaan energian suurvallasta. Sen edellytyksenä on päästöttömän sähköntuotannon kaksinkertaistaminen. Tavoitteen saavuttamiseksi on keskeistä, että Suomella on työkalut, joilla varmistetaan laadukas ja monipuolinen sähköjärjestelmä seuraaville vuosikymmenille. Suomen kilpailukyvyn ja teollisuuden investointien kannalta on keskeistä, että puhdasta sähköä on saatavilla riittävästi, taloudellisesti ja toimitusvarmasti. Kapasiteettimekanismi voi tarjota varteenotettavan vaihtoehdon kehityksen vauhdittamiseksi ja sähköntuotannon investointien turvaamiseksi.
Pohjoismainen sähköjärjestelmä ja -markkinamalli on rakennettu pääosin noin 30 vuotta sitten. Avointen ja kilpailtujen markkinoiden ansiosta sähkö on ollut edullista, ja markkinat ovat optimoineet hyvin sähkön tuotantoa, kulutusta ja varastointia kulutustarpeen mukaan. Yhteiskunnan tarpeet ja toimintaympäristö ovat kuitenkin vuosikymmenten kuluessa muuttuneet. Tänä päivänä on keskeistä varmistaa ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavat investoinnit ja turvata pohjoismaisen teollisuuden kilpailukyky. Tämän takia pohjoismaisen sähkömarkkinamallin uudistamisen aika on nyt.
Onnistunut vihreä siirtymä edellyttää, että teollisuudessa, asumisessa ja liikenteessä käytettävää fossiilista energiaa korvataan yhä enemmän puhtaalla sähköllä. Suomen kilpailukyvyn ja teollisuuden investointien kannalta on keskeistä, että sähköä on saatavilla riittävästi, edullisesti ja toimitusvarmasti. Tätä varten sähköjärjestelmämme tarvitsee oikeanlaisia investointeja.
Tasapainoisen energiajärjestelmän edellytyksenä on riittävät investoinnit erityisesti vakaaseen, säävarmaan sekä joustavaan sähköntuotantoon. Nämä tuotantoinvestoinnit ovat nykyisessä markkinarakenteessa kuitenkin erittäin kalliita ja riskipitoisia.
Tasapainoinen energiajärjestelmä
Klikkaa kuvaa saadaksesi lisätietoa.
Haasteen taklaamiseksi meidän on käytävä keskustelua ja tehtävä suunnitelmia sähkömarkkinan pitkän aikavälin kehittämisestä. Uusien säävarmojen investointien suunnittelu ja toteutus vie vuosia. Katse tulee suunnata 10–20 vuoden päässä oleviin tarpeisiin.
Samalla tarvitsemme ratkaisuja sähkön riittävyyden varmistamiseen keskipitkällä aikavälillä eli meidän on varauduttava jo tämän vuosikymmenen haasteisiin.
Kapasiteettimekanismi voisi tarjota yhden varteenotettavan vaihtoehdon, jolla varmistettaisiin tasapainoinen ja kestävä sähkön tuotantorakenne sekä tasattaisiin hintavaihteluja.
Ota yhteyttä!
Tuula Gregory
Päällikkö, Suomen yhteiskuntasuhteet
Puhelin: 050 376 6413
tuula [piste] gregory [ät] fortum [piste] com