Aurinko ei ole vain hellepäivien ilonaihe

Aurinkovoima ja teollisuuden yhteistyö kiihdyttävät vihreää siirtymää Suomessa. Ja kerrankin viileämmästä säästä palkitaan. Miksi?

Nainen aurinkoisella kalliolla

Aurinkovoiman hyötykäyttö kasvaa huimalla tahdilla: joka sekunti maailmassa asennetaan keskimäärin 27 uutta aurinkopaneelia. Samaa tahtia nousee myös aurinkovoiman kysyntä. Tutkimusten mukaan yli puolet suomalaisista suosii aurinkovoimapuistojen rakentamista omaan kotikuntaansa.*

Suomestako aurinkovoiman mahtimaa?

Suomi on yllättäen hyvin otollinen paikka aurinkovoimalle, kertoo Fortumin tuuli- ja aurinkovoiman hankekehityksen johtaja Mikko Iso-Tryykäri. Aurinkoenergian tuotanto perustuu lämmön sijaan valon määrään, joten aurinkoenergiaa voidaan meillä tuottaa kesällä jopa enemmän kuin Keski-Euroopassa. ”Etelän helteitäkään ei tarvitse kadehtia, sillä aurinkopaneelit toimivat viileämmissä olosuhteissa jopa paremmin”, Iso-Tryykäri täsmentää. Marras-tammikuussa valoa Suomessa ei juuri ole, mutta jo kevättalvella aurinko paistaa hyvin ja kylmä lämpötila sekä lumen heijastukset lisäävät tuotantoa entisestään.
 

“Aurinkovoima on tuulivoiman ohella Fortumin strateginen kasvualue. Näemme, että uusiutuvalle tuuli- ja aurinkosähkölle on vahva kysyntä, joka tulee entisestään lisääntymään teollisuuden puhdistuessa ja vedyn kysynnän kasvaessa,” Iso-Tryykäri kuvailee. Vuoden 2022 lopussa Suomessa olikin yli 600 megawattia verkkoon kytkettyä aurinkosähköä, jolla tuotettiin noin 0,6 % maan sähkön kulutuksesta. Lähivuosina vuotuinen kasvu ylittänee jo 1000 megawatin rajan.

Opit talteen Intiasta

Aurinkovoima on jo lähes halvin tapa tuottaa sähköä ja kysyntää löytyy ympäri maailman. Fortum on jo vuodesta 2012 ollut mukana suuren kokoluokan aurinkovoimaprojekteissa Intiassa, jossa kasvava energiantarve ja edulliset olosuhteet lisäävät aurinkovoiman houkuttelevuutta. Rajasthanissa sijaitsee maailman suurin aurinkopuisto, jota myös Fortum on ollut rakentamassa. Sen koko on noin 5 600 hehtaaria, mikä vastaa 8000 jalkapallokenttää. Paneeleita puistossa onkin sitten jo yli 10 miljoonaa.

Intia on jo nyt kolmanneksi suurin aurinkosähkön tuottaja, ja markkina on maailman kilpailluin. “Olemme keränneet Intiasta hyvät opit siihen, millaista on rakentaa ja pyörittää suuren volyymin aurinkopuistoja”, sanoo Iso-Tryykäri. Tätä osaamista ja kokemusta päästään soveltamaan nyt kotimaassa: parhaillaan Fortum suunnittelee uutta aurinkopuistoa Virolahdelle.

Lisävirtaa ihmisille ja alueille

Avain hankkeiden onnistumiseen löytyy vuoropuhelusta. Aurinkovoimassa kuten kaikissa muissakin vihreän siirtymän hankkeissa on tärkeää varmistaa, että yhteiskunnan lisäksi hankkeet hyödyttävät paikallista väestöä ja tuovat lisäarvoa aluetaloudelle. “Fortumilla energiahankkeiden paikalliset vaikutukset tutkitaan ja selvitetään aina tarkasti”, kertoo Iso-Tryykäri. Hankekehityksen keskiössä on paikallinen läsnäolo ja tiivis yhteistyö paikallisten maanomistajien sekä kunnan kanssa.

On tärkeää myös huomioida hankkeen koko elinkaari maanvuokrasopimusten solmimisesta luvitukseen ja rakentamisesta operointiin. Iso-Tryykäri muistuttaa, että Fortum hoitaa lopulta myös sähkönmyynnin ja alueiden ennallistamisen.

Aurinkovoima ei tuota päästöjä eikä melua ympäristöönsä. Vähäiset välilliset päästöt ja ympäristövaikutukset syntyvät pääosin paneeleiden tuotannossa tarvittavista materiaaleista, tuotantoon sitoutuneesta energiasta, kuljetuksesta ja asennuksesta. Näin ollen aurinkovoimassa onkin ainesta aidosti kestäväksi energiaratkaisu, joka huomioi niin ihmisten, yhteisöjen kuin planeetankin hyvinvoinnin.

*Suomalaisten asenteet aurinkovoimaa ja vihreää siirtymää kohtaan. Auringosta Energiaa -koalition kansalaiskysely, helmikuu 2023


 

Energia yhdistää

Kampanjan pääsivulle