Energiantuotanto
Vesivoima
Fortumilla on Suomessa yhteensä 33 omaa tai yhteisomistuksessa olevaa vesivoimalaitosta, joiden sähköntuotantokapasiteetti on vuositasolla noin 1 500 MW. Omistamamme vesivoimalaitokset sijaitsevat Oulujoen vesistössä (yksitoista vesivoimalaitosta) ja Vuoksen vesistössä (kaksi vesivoimalaitosta). Lisäksi Fortumilla on 20 yhteisomistuksessa olevaa vesivoimalaitosta yhdessä Kemijoki Oy:n kanssa.
Lue lisää toimistamme vesivoiman ympäristövaikutusten vähentämiseksi
Ydinvoima
Fortum omistaa ydinvoimalan Loviisassa. Loviisan voimalaitoksen ykkösyksikkö, otettiin käyttöön vuonna 1977 ja kakkosyksikkö vuonna 1980. Suomen ensimmäinen ydinvoimalaitos tuottaa noin 10 % Suomen sähköntuotannosta. Loviisan ydinvoimalaitoksen molemmilla yksiköillä on käyttölupa vuoden 2050 loppuun saakka. Nykyisellä voimalaitosalueella sijaitseva matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoituslaitoksella on käyttölupa vuoden 2090 loppuun saakka.
Lokakuussa 2022 käynnistimme kaksivuotisen selvityksen uuden ydinvoiman tulevaisuuden edellytyksistä Suomessa ja Ruotsissa. Kaksivuotisen ohjelman aikana tutkimme laaja-alaisesti kaupallisia, teknologisia, yhteiskunnallisia, poliittisia ja lainsäädännöllisiä edellytyksiä sekä pienydinvoimalle että suurille reaktoreille Suomessa ja Ruotsissa. Mahdolliset laitokset voisivat olla toiminnassa 2030-luvulla tai sen jälkeen. Tutkimuksessa tarkastellaan myös uusia kumppanuuksia ja liiketoimintamalleja.
Fortum on myös Olkiluodon ydinvoimalaitoksen osaomistaja.
Tutustu Loviisan ydinvoimalaitokseen
Lue lisää uuden ydinvoiman selvityksestä
Tuulivoima
Fortum omistaa Kalaxin tuulipuiston yhdessä Energy Infrastructure Partnersin (EIP) kanssa. Tuulipuisto on ollut toiminnassa vuodesta 2020 lähtien. Kalaxin tuulipuiston kokonaiskapasiteetti on 90 MW ja sen vuosituotanto on yli 300 000 MWh.
70 prosenttia sen tuottamasta uusiutuvasta tuulivoimasta myydään suoraan suomalaiselle energiayhtiölle Nesteelle pitkäaikaisella sopimuksella.
Lue lisää Kalaxin tuulipuistosta
Lisäksi Fortumilla on rakennusvaiheessa olevat tuulipuistot Pjelax-Bölen ja Kristinestad Norrin alueilla. Tuulipuistojen rakentaminen käynnistyi tammikuussa 2022. Tuulipuistot arvioidaan otettavan käyttöön viimeistään vuoden 2024 toisella neljänneksellä.
Suunnittelemme myös tuulivoimahanketta Kajaaniin Katajamäen hankealueelle. Hankkeen osalta suunnittelutyö on vielä kesken.
Tutustu Pjelax-Bölen ja Kristinestad Norrin rakenteilla oleviin tuulipuistoihin
Tutustu Katajamäen tuulivoimahankkeeseen
Kaukolämpö ja -kylmä
Fortum tuottaa kaukolämpöä ja -kylmää ja myy sitä kuluttajille, taloyhtiöille ja yrityksille Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Fortum ja Espoon kaupunki ovat sitoutuneet hiilineutraaliin kaukolämmön tuotantoon Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueella toimivassa kaukolämpöverkossa 2020-luvulla. Kivihilen käyttö kaukolämmössä loppuu keväällä 2024. Tämä hiilineutraaliushanke on nimeltään Espoo Clean Heat.
Lue lisää Espoo Clean Heatista
Fortumilla on sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitokset Espoossa ja Riihimäellä. Fortumilla on myös osaomistus yhteistuotantolaitoksesta Naantalissa.
Fortum hyödyntää puhtaan lämmön tuotannossaan yhä enenevässä määrin energian kierrättämistä useista
hajautetuista lämmönlähteistä. Nämä ratkaisut perustuvat päästöttömään sähköön, lämpöpumppuihin ja lämpövarastoihin sekä datakeskusten, jäteveden ja muiden prosessien hukkalämpöön.
Tutustu yhä puhtaampaan kaukolämpöön
Kuluttajaliiketoiminta
Fortum on yli 2 miljoonalla asiakkaalla Pohjoismaiden suurin sähkön vähittäismyyntiyhtiö. Kuluttajaliiketoiminnassamme myymme sähköä sekä muita tuotteita ja palveluita kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Lisäksi ylläpidämme Fortum Charge & Drive sähköauton latauspalvelua.
Suomessa kaikki kuluttaja-asiakkaille toimittamamme sähkö on tuotettu ilman CO2-päästöjä.
Kiertotalousratkaisut
Fortumin Recycling & Waste -liiketoiminta tarjoaa Suomessa jätteiden kierrätys- ja jätehuoltopalveluja akkumateriaaleille, kotitalousmuovipakkauksille, tuhkalle ja metalleille. Rakennamme yhdessä asiakkaidemme kanssa vastuullisia jätehuoltoratkaisuja ja varmistamme arvokkaiden materiaalien kierrätyksen ja haitallisten aineiden poistamisen kierrosta. Tavoitteenamme on muuttaa jäte mahdollisuuksien mukaan uudeksi raaka-aineeksi ja pitää se kierrossa ja hyödynnettävissä yhä uudelleen.