Käytettyjä akkuja, osaamista ja onnistujan asenne – innovaatio tehostaa vesivoimalaa

Fortum, Volvo Cars ja cleantech-yhtiö Comsys ryhtyivät yhdessä luomaan vanhasta uutta. Kolme yhtiötä kehitti innovatiivisen ratkaisun, jossa sähköautojen käytettyjä akkuja yhdistettiin yhdeksi suureksi akuksi. Ratkaisu, joka asennettiin Landaforsin vesivoimalaan Ruotsissa, parantaa voimalan turbiinien kykyä säädellä verkkoa ja pidentää niiden käyttöikää.

Battery pilot Landaforsen_cropped

Kaikki alkoi perinteisestä ruotsalaisesta ”fikasta” – eli kahvitauosta. Alessandro Ferraris Hydropower & Flexibility -tiimistä ja Erik tutzauer Innovation and Venturing -tiimistä keskustelivat siitä, miten akkuja voitaisiin käyttää vesivoiman tuotannon tukena. Alessandrolla oli meneillään hanke, jossa käytettiin uusia akkuja vesivoimalan tukena, kun taas Erikillä oli työn alla innovaatioprojekti käytettyjen auton akkujen hyödyntämiseksi muissa liiketoimintapalveluissa. He huomasivat, että tässä oli tilaisuus yhteistyöhön. Tuloksena oli ajatus kierrätettyjen akkujen hyödyntämisestä edullisesti vesivoiman tukena.

Haussa parhaat kumppanit

Sitten olikin aika etsiä sopivia kumppaneita. ”Etsiessämme sopivia yhteistyökumppaneita halusimme löytää sellaisia yhtiöitä, joilla olisi paitsi oikeaa osaamista, myös strategista kiinnostusta tehdä kanssamme yhteistyötä pidemmälläkin tähtäimellä”, sanoo Catarina Naucler, projektin omistaja Fortumin innovaatiotiimistä.

Ensin tarvittiin joku toimittamaan riittävä määrä käytettyjä akkuja. Käynnistimme ylimmän tason neuvottelut Volvo Carsin kanssa ja löysimme yhteisen sävelen hankkeen aloittamiseksi heidän kanssaan. Pelkät akut eivät kuitenkaan riittäneet. Fortum ei ole akkuvalmistaja, joten mukaan tarvittiin kokenut ja osaava kumppani, joka rakentaisi pienistä akuista suuremman.

Comsys oli luonnollinen valinta tähän rooliin, sillä yhtiöllä on laaja kansainvälinen tavoittavuus ja hankkeessa tarvittavaa asiantuntemusta. He olivat myös valmiita panostamaan aikaa ja resursseja hankkeeseen. Comsysin omat tuotteet toimivat perustana akut yhdistävän ratkaisun kehitykselle. Odotimme heiltä erittäin laadukasta työtä emmekä joutuneet pettymään.

Innovaatio syntyy

Mitä kierrätetyillä akuilla sitten saavutettiin? Niiden avulla modernisoitiin ruotsalaisen Landaforsin vesivoimalan turbiinit ja pidennettiin niiden käyttöikää. Vesivoimaa käytetään sähköjärjestelmän säätelyyn, ja akkuratkaisun ansiosta sitä voidaan tehdä nopeammin ja joustavammin. Tämä on yhä tärkeämpää, kun säästä riippuvaisten uusiutuvien energiamuotojen osuus energiajärjestelmässä kasvaa.

Käytetyissä akuissa, joiden kapasiteetti ei enää riitä sähköauton liikkeessä pitämiseen, voi olla jopa kymmenen vuotta käyttöaikaa osana tämänkaltaista ratkaisua. Sen jälkeen akun materiaalit voidaan kierrättää. Akkujen ”toinen kierros” vesivoiman palveluksessa on erinomainen käytännön esimerkki kiertotaloudesta. Samalla akut pidentävät vesivoimalan mekaanisten osien elinkaarta, koska turbiinit kuluvat hitaammin.

Yhdessä esteiden yli

Koko hanke onnistui Volvo Carsin ja Comsysin kanssa solmittujen kumppanuuksien ansiosta. Matkan varrella oli toki haasteita ja vastoinkäymisiä, mutta kaikilla oli yhteinen tahto ratkaista ne. Kaikki kolme yhtiötä raivasivat aivan uusia polkuja, mutta joka tiimillä oli onnistumisen asenne sekä riittävästi uteliaisuutta ja kunnianhimoa perille pääsemiseksi. Kuten tiimin jäsen Erik Tutzauer sanoo: avain menestykseen on se, että jos kaadut sata kertaa, nouset ylös satayksi kertaa.

Tulevaisuudessa kiinnostusta vastaaviin järjestelmiin on olemassa. Fortumissa on potentiaalia myös muille tavoille hyödyntää kierrätettyjä akkuja. Arvioimme tämän hankkeen huolellisesti, ammennamme siitä oppeja ja pohdimme myös uusia yhteistyömahdollisuuksia kumppaniemme kanssa. Tutkimme jatkossakin tapoja hyödyntää mahdollisimman hyvin jo olemassa olevia laitteita ja tarvikkeita ja toimimme esimerkkinä vastuullisesta resurssien käytöstä – yhdessä kumppaniemme kanssa.