Jätteiden hallinta

Loviisan voimalaitoksella jätteen syntyä pyritään ehkäisemään ja kierrätettävän jätteen osuutta kasvattamaan. Vuotuiseen jätekertymään vaikuttavat muun muassa voimalaitoksen vuosihuoltojen pituudet ja niissä tehdyt työt, erityisesti purkutyöt.

Työntekikjä Loviisan voimalaitoksen matalan- ja keskiaktiivisen jätteen luolassa.

Vastuullinen jätehuolto Loviisan voimalaitoksella

91 %

tavanomainen jäte

6 %

matala- ja keskiaktiivinen jäte

3 %

käytetty polttoaine

Jätehuolto koostuu kahdesta eri osa-alueesta: ei-valvonta-alueen ja valvonta-alueen jätehuollosta. Valvonta-alueen ulkopuolella syntyvä jäte voidaan käsitellä tavanomaisen teollisuuslaitoksen jätteiden tapaan. Kaikki valvonta-alueella syntyvät jätteet käsitellään radioaktiivisena.

Valvonta-alueella syntyvät jätteet lajitellaan karkeasti kolmeen osaan: matala-aktiiviset jätteet (huoltojätteet), keskiaktiiviset jätteet (nestemäinen jäte) ja korkea-aktiivinen jäte (käytetty polttoaine). Huoltojätteet vapautetaan valvonnasta ei-aktiivisena tavanomaisen jätehuollon piiriin tai loppusijoitetaan voimalaitosalueella 110 metrin syvyydessä sijaitsevaan loppusijoitustilaan. Myös nestemäiset kiinteytetyt jätteet loppusijoitetaan loppusijoitustilaan.

Nestemäinen jäte puhdistetaan, ja johdetaan mereen, tai varastoidaan, kiinteytetään betoniin ja loppusijoitetaan. Käytetty polttoaine varastoidaan odottamaan loppusijoitusta Eurajoelle. Polttoaineen loppusijoitus aloitetaan arviolta 2040-luvulla.

Vastuul­linen ydinjä­te­huolto on joukkuelaji, jossa suunni­tellaan asioita satojen tuhansien vuosien päähän. Vastuu tulevai­suu­desta yhdistää energian tekijät, mutta mitä luolien syvyyk­sissä oikeasti tapahtuu?

Lue lisää

Ydinvoiman käytetyn polttoaineen loppusi­joitus hoidetaan Suomessa huolella

Ydinvoi­ma­lai­tok­sessa tuotetaan sähköä uraani­polt­toaineen avulla. Käytetty ydinpolt­toaine on radio­ak­tii­vista, minkä vuoksi se on eristettävä elolli­sesta luonnosta niin pitkäksi aikaa, että sen radio­ak­tii­visuus on vähen­tynyt vaarat­to­malle tasolle. Tätä eristä­mistä kutsutaan loppusi­joi­tuk­seksi.

Lue lisää
Nuclear power

Loviisan voimalaitos

Tutustu Fortumin Loviisan voimalaitokseen