Tänä päivänä noin 13 % EU:n hiilineutraalista sähköntuotannosta tuotetaan tuulivoimalla. Tuulivoiman osuus vaihtelee maittain. Pohjoismaista Ruotsilla on erityisen vahva tuulivoimakanta ja viime vuosina on rakennettu useita uusia tuulipuistoja. Suomi ja Norja ottavat Ruotsia kiinni ja Suomen markkina on tällä hetkellä varsin houkutteleva. Euroopassa suurin osa investoinneista uuteen sähköntuotantoon suuntautuu tuuli- tai aurinkovoimaan – niistä on tullut valtavirtaa.
Onko käsityksesi tuulivoimaloista vanhentunut?
Viimeisen vuosikymmenen tai parin aikana tuulivoima on kehittynyt valtavasti. Tuulivoimalat tuottavat paljon enemmän sähköä kuin ennen – jopa kymmenkertaisen määrän 2000-luvun alun voimaloihin verrattuna. Tämä johtuu pääasiassa yksittäisten tuuliturbiinien kasvaneesta koosta. Lavat ovat pidempiä ja roottorit suurempia kuin ennen, joten turbiini pyyhkii kääntyessään ilmaa laajemmalta alueelta ja tuottaa enemmän energiaa. Suurempien generaattorien ja vaihteistojen avulla tuotanto kasvaa entisestään. Yksi nykyaikainen tuuliturbiini tuottaa 19 GWh vuodessa, mikä pitää valot päällä noin 13 000 kodin kaupungissa. Kymmenen vuotta sitten yhdestä turbiinista saatiin irti 8 GWh vuodessa, joten muutos on merkittävä.
Toinen tärkeä tekijä kehityksessä on tuuliturbiinien kasvanut korkeus. Korkeammalla tuulee enemmän, ja siksi korkeammat turbiinit tuottavat enemmän energiaa. Aiemmin tuulipuistoja rakennettiin vain paikkoihin, joissa olosuhteet olivat ihanteelliset, kuten rannikoille tai vaarojen laelle, jotta voimaloista saatiin riittävä tuotto. Tänä päivänä potentiaalisia paikkoja kannattavalle tuulivoiman tuotannolle on paljon enemmän. Myös merelle rakennettavat tuulipuistot ovat yksi vaihtoehto, tosin ne ovat maalle rakennettavia kalliimpia.
Uudet materiaalit ovat myös vaikuttaneet kehitykseen. Esimerkiksi hiilikuidun käyttö turbiinien lavoissa tekee niistä kestävämpiä ja kevyempiä, mikä on mahdollistanut pidempien lapojen rakentamisen.
Tuulivoiman puolesta puhuu moni seikka. Tärkein niistä on se, että se on päästötöntä ja uusiutuvaa. Lisäksi sitä on saatavilla kaikkialla maailmassa. Olosuhteet voivat olla yhdessä paikassa paremmat ja toisessa vähemmän ihanteelliset, mutta tuulta on kaikkialla. Suomessa ja Ruotsissa se on myös tällä hetkellä halvin vaihtoehto, kun rakennetaan uutta sähköntuotantoa.
Tuulivoiman vaihtelevan tuotannon vuoksi myös muita hiilivapaita sähköntuotantotapoja tarvitaan. Kotitalouksille ja teollisuudelle on tuotettava riittävästi sähköä kaikkina aikoina, sääolosuhteista riippumatta. Niinpä esimerkiksi vesivoimaa ja ydinvoimaa käytetään tasapainottamaan uusiutuvia tuotantotapoja ja varmistamaan huoltovarmuus.