Puhtaampi maailma
Kerromme näillä sivuilla ilmiöistä ja teemoista, jotka ovat tärkeitä koko maailman tulevaisuudelle ilmastonmuutoksen hillinnän ja energian näkökulmasta. Meidän on siirryttävä kohti puhtaampaa maailmaa – nopeasti. Emme voi enää rakentaa hyvinvointiamme rajallisten resurssien kulutukselle. Teollisuuden ja koko yhteiskunnan hiilidioksidipäästöjen poistaminen vaatii paljon enemmän puhdasta energiaa kuin tällä hetkellä on saatavilla. Energiantuotannon hiilidioksidipäästöjen pienentäminen ja tehokkuuden parantaminen ovat osa ilmastohaasteiden ratkaisua. 2020-luku on sähköistymisen ja materiaalien tehokkaan kierron vuosikymmen.
Eteenpäin yhdessä
Fortumin tehtävä on yhdessä kumppaneidemme, asiakkaidemme ja yhteiskunnan kanssa varmistaa, että suomalaisten kodeissa riittää valo sekä lämpö ja teollisuuden ja yhteiskunnan pyörät jatkavat pyörimistä.
Ydinvoima – hiilidioksidipäästötöntä energiaa
Ydinvoimalla on merkittävä asema puhtaassa energiantuotannossa ja ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Se on luotettava energialähde, jolla sähköä pystytään tuottamaan jatkuvasti sääoloista riippumatta. Ydinvoiman elinkaaren aikaiset kasvihuonepäästöt ovat samaa tasoa kuin tuuli-, vesi- ja aurinkovoimalla.
Tulevaisuuden energiajärjestelmä on joustava
Ilmastonmuutoksen torjunta pakottaa maailman siirtymään nopeasti vähähiilisemmäksi. Samanaikaisesti energian kysynnän odotetaan kasvavan. Puhtaaseen energiajärjestelmään tarvittava teknologia on jo olemassa, mutta miten löydämme tasapainon energian jatkuvan saatavuuden ja kohtuullisten kustannusten välillä? Avain tähän on energiajärjestelmän innovatiivinen joustavuus.
Ethän ole tippunut tuulivoiman kelkasta?
Tuulivoima on kehittynyt viime vuosina valtavin harppauksin. Kun puhumme tuulivoimasta, monet meistä ajattelevat teknologiaa 10 vuoden takaa – tämänpäiväinen tuulivoima on kuitenkin tehokkuudessaan täysin toista luokkaa. Tuulivoima 2.0 on täällä: päivitä tuulivoimakäsityksesi tähän päivään!
Sähköistyminen - kaikkein suurin ilmastoteko?
Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi fossiilisista polttoaineista täytyy päästä eroon sähköntuotannon lisäksi esimerkiksi liikenteessä, teollisuudessa lämmityksessä. Energiaa täytyy tuottaa ja kuluttaa jatkossa uusilla, kestävillä tavoilla. Haaste on valtava, mutta ratkaistavissa. Sähköistämällä eri aloja puhtaalla sähköllä voidaan päästä fossiilisista eroon. Mitä mahdollisuuksia ja haasteita sähköistymiseen liittyy? Olisiko vedyssä energiayhtälön puuttuva palanen? Mitä sinä voit tehdä?
Liikkumisen tulevaisuus - sähkö ja vety
Liikenteen päästöjen vähentäminen edellyttää uudenlaisia ratkaisuja korvaamaan fossiiliset polttoaineet. Sähkö tarjoaa ratkaisun henkilöautoiluun, ja vedystä odotetaan vastaavaa ratkaisua raskaan liikenteen tarpeisiin. Miltä näyttää liikenteen sähköinen tulevaisuus? Miten sinä voit osallistua liikkumisen tulevaisuuteen?
Kiertotaloudessa materiaaleista tuotetaan uudelleen arvokkaita raaka-aineita
Maapallon tuottamat luonnonvarat ylitetään joka vuosi aiemmin, sillä ihmisten hiilijalanjälki kasvaa jatkuvasti. Kulutamme luonnonvaroja nopeammin kuin ne uusiutuvat. Siksi tarvitsemme kiertotaloutta pitämään materiaalit ja raaka-aineet kierrossa. Miten kiertotalous toteutuu käytännössä? Miten sinä voit vaikuttaa?
Mikä lämmittää ja jäähdyttää tulevaisuuden kaupunkeja?
Ilmastonmuutoksesta suurin osa tullaan ratkaisemaan kaupungeissa. Rakennukset käyttävät lähes 40 % kaikesta Suomen energiasta, ja ne aiheuttavat yli 30 % hiilidioksidipäästöistä. Kaukolämpö on ylivoimainen ratkaisu, kun siirrymme kohti päästötöntä lämmitystä nopeasti ja isossa mittakaavassa. Tulevaisuudessa näemme yhä enemmän kaukolämpöä, joka kuljettaa rakennuksiin uusiutuvalla sähköllä tuotettua lämpöä useasta lämmönlähteestä.
Miten datakeskukset vaikuttavat ilmastoon?
Datan määrä kasvaa eksponentiaalisesta kaikkialla maailmassa ja samaan aikaan pilvipalveluiden käyttö lisääntyy. Tämä kasvattaa vauhdilla tehokkaiden datakeskusten tarvetta. Suomella on hyvät mahdollisuudet pienentää digitalisaation ilmastovaikutuksia: me voimme tarjota datakeskuksille puhdasta sähköä ja korvata keskusten tuottamalla hukkalämmöllä kivihiileen perustuvaa lämmöntuotantoa.