Fortumin strategisten painopistealueiden mukaisesti tuotamme puhdasta energiaa luotettavasti ja edistämme teollisuuden dekarbonisaatiota. Luovumme kaikesta hiileen perustuvasta energiatuotannosta sekä siihen liittyvistä toiminnoista jo vuoden 2027 loppuun mennessä. Laitoksilla, joissa yhä käytämme hiiltä, teemme tämän energiatehokkaasti ja vastuullisesti.
Vuonna 2023 kivihiilen osuus sähköntuotannossamme oli vain noin 1 %. Fortum käyttää kivihiiltä Suomessa ja Puolassa.
Lisätietoja polttoaineiden käytöstä maittain Sustainability 2023 -raportistamme (englanniksi).
Fortumin hiilen käyttö Suomessa
Suomessa hiiltä käytetään Suomenojan ja Meri-Porin voimalaitoksissa ja Fortumin osaksi omistamassa Naantalin voimalaitoksessa.
Fortum luopuu kivihiilen käytöstä Espoon Suomenojan sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksella (Combined heat and power, CHP) vuoden 2024 aikana. Fortum ja Espoon kaupunki ovat yhdessä sitoutuneet kehittämään Espoon kaukolämmön hiilineutraaliksi 2020-luvulla Espoo Clean Heat -projektissa.
Fortumin hiilen käyttö Puolassa
Puolassa kivihiiltä käyttävät sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksilla ja lämpölaitoksilla Czestochowassa ja Zabrzessa. Czestochowan CHP-laitos käyttää myös biopolttoaineita, ja Zabrzen CHP-laitos polttaa kivihiilen lisäksi jäteperäisiä polttoaineita (Refuse-derived fuel, RDF).
Luovumme hiilestä käyttämisestä vaiheittain
Esimerkkejä hiilestä luopumisesta
- Fortum luopuu hiilen käytöstä Espoo-Kirkkonummi-alueen kaukolämmössä vuoden 2025 aikana.
- Suomessa Microsoft ja Fortum ovat julkistaneet yhteishankkeen, jossa Microsoft rakentaa uuden datakeskusalueen pääkaupunkiseudulle ja Fortum sen yhteyteen suuren mittaluokan hukkalämmön kierrätyksen kaukolämpöverkkoon. Datakeskusten tuottama päästötön hukkalämpö tulee kattamaan noin 40 prosenttia Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen noin 250 000 kaukolämmön käyttäjän lämmöntarpeesta.
- Wroclawissa, Puolassa Puolan suurimman lämpöpumppulaitoksen rakentaminen on käynnissä. Valmistuttuaan vuonna 2024 laitos tulee tuottamaan lähes 5 % kaupungin vuosittaisesta kaukolämmön tarpeesta.
Ympäristövaikutusten pienentämisestä
Suhtaudumme hiilen ympäristövaikutuksiin vakavasti. Polttoaineiden käytöstä syntyy hiilidioksidipäästöjen lisäksi muun muassa rikkidioksidi-, typenoksidi- ja hiukkaspäästöjä, jotka heikentävät ilmanlaatua ja aiheuttavat maaperän ja vesistöjen happamoitumista. Savukaasupäästöjä voidaan vähentää tehokkaasti erilaisten savukaasujen puhdistustekniikoiden ja polttoteknisten ratkaisujen avulla. Kaikki voimalaitoksemme toimivat ympäristölupaehtojen mukaisesti.
Hiilen hankintaa vastuullisesti
Venäjän hyökkäyksen ja Ukrainan sodan jälkeen Fortum lopetti hiilen ostot Venäjältä ja etsi vaihtoehtoisia lähteitä. Vuonna 2023 ostettu hiili oli pääosin peräisin Puolasta, ja lisäksi Kolumbiasta ja Etelä-Afrikasta. Kaikki Kolumbiasta hankittu hiili oli Bettercoal-tuottajilta.
Fortum edellyttää, että toimittajat sitouvuat vastuulliseen tapaan toimia. Käytämme hiilen hankintaketjun vastuullisuuden arvioinnissa Bettercoal-aloitteen toimintaohjetta ja työkaluja.
Vuonna 2023 Fortumin ostamasta hiilestä 14 % tuli Bettercoal-tuottajilta.
Bettercoalin vaatimukset perustuvat standardiin (Bettercoal Code), joka kattaa muun muassa hyvän hallintotavan, laillisuuden, ihmisoikeudet ja sosiaalisen vastuun, sekä ympäristöasiat mukaan lukien biodiversiteetin. Bettercoalin arviointiohjelmaan sisältyy hiilentoimittajan kestävän kehityksen politiikat ja hallintomalli, sekä itsearviointi ja kaivostoiminnan riippumaton arviointi.
Toimittajille tehdään arvioinnin perusteella jatkuvan parantamisen suunnitelma (Continuous Improvement Plan, CIP), jonka toteuttamista Bettercoal seuraa säännöllisesti. Uusi arviointi tehdään viiden vuoden välein. Jos Bettercoaliin sitoutunut hiilentoimittaja rikkoo sitoumuksiaan eikä toteuta korjaavia toimenpiteitä kohtuullisessa ajassa, voi Bettercoal käynnistää toimenpiteet toimittajan erottamiseksi. Tällöin toimittaja menettää Bettercoal-toimittajastatuksen.
Bettercoal on perustanut työryhmiä tukemaan toimintaansa merkittävissä hiilen hankintamaissa: Kolumbiassa ja Etelä-Afrikassa. Fortum osallistuu molempiin työryhmiin. Työryhmien raportit julkaistaan Bettercoalin verkkosivuilla. Kolumbiassa keskitytään erityisesti työskentelemään sidosryhmien (hallitus, yritykset, ammattiliitot ja paikalliset yhteisöt) kanssa Kolumbian kaivosalueiden siirtymisen tukemiseksi kohti monipuolisempaa paikallista taloutta hiilen kysynnän laskun mahdollisten kielteisten vaikutusten vähentämiseksi. Myös paikallisyhteisöjen puhtaan veden saantiin liittyvät kysymykset ovat työryhmän asialistalla.
Bettercoalin jäsenyrityksiltä, kuten Fortumilta, edellytetään vuosittaista raportointia kivihiilen käytöstä sekä siitä kuinka Bettercoalin laatima toimittajien arviointiprosessi on otettu osaksi yrityksen hiiliostoja. Jokaisen jäsenyrityksen pitää myös määritellä vuositasolla sitoumukset Bettercoalin periaatteiden ja prosessien edistämiseksi.