Montan kalojen kiinniottolaitteen kehitys ja käyttö
Oulujoessa vaelluskalojen lisääntymisalueet ovat sivujoissa neljän tai viiden padon takana. Montan kalojen kiinniotto- ja ylisiirtolaitteen tavoitteena on käynnistää vaelluskalojen osittainen luonnonlisääntyminen Oulujoen pääuomassa. Vuonna 2022 laitteeseen tehtiin muutoksia, joiden tarkoitus on parantaa laitteen toimivuutta ja tehokkuutta.
Tarve
Montan kiinniotto- ja ylisiirtolaitteen avulla vaelluskalat pääsevät lisääntymisalueilleen useiden patojen taakse. Laitteen ansiosta voidaan myös kerätä arvokasta tietoa vaelluskalojen liikkumisesta padotussa joessa, ja samalla voidaan arvioida mahdollisuuksia muodostaa Oulujokeen osittain luonnollisesti lisääntyvä vaelluskalakanta.
Tavoitteet
Montan kiinniotto- ja ylisiirtolaitteen tavoitteena on käynnistää vaelluskalojen osittainen luonnonlisääntyminen Oulujoen pääuomassa Vuonna 2022 tehtyjen muutostöiden tavoitteena oli parantaa järjestelmän toimivuutta ja tehokkuutta.
Toimenpiteet 2022
Ylisiirtolaitteen kehitystyö jatkui Montassa vuonna 2022. Kaikkiin neljään nostoaltaaseen asennettiin kiinteät nosturit, joiden avulla jokainen allas voidaan nostaa silloin kun sille on tarvetta. Tämä lyhentää kalojen keräilyaltaissa viettämää aikaa, ja samalla kaloille jää myös vähemmän aikaa karata laitteesta.
Tilanne
Kalojen kiinniotto- ja ylisiirtolaitetta kehitetään vuosittain tarpeen mukaan. Ylisiirtolupa Oulujoen sivujoen lisääntymisalueille on voimassa vuoden 2024 loppuun asti.
Järjestelmän muokkaukset
Kiinniottolaite otettiin käyttöön vuonna 2017. Kyseessä on pilottihanke, joka on toteutettu yhteistyössä alueen kuntien ja viranomaisen kanssa. Pilottihankkeelle tyypillisesti kiinniottolaitetta on jatkuvasti muokattu ja kehitetty alueelle erityisten tarpeiden mukaisesti. Vuonna 2022 kehitystyötä on jatkettu, ja tulosten perusteella suunta on oikea.
Viimeisimmät muutostyöt
Vuonna 2022 kiinniotto- ja ylisiirtolaitteeseen asennettiin kiinteät nosturit. Nostureilla altaat voidaan nostaa silloin, kun on tarvetta ja tällä varmistetaan laitteen sisään uineiden kalojen kiinniotto. Tehtyjen muutosten tarkoituksena oli parantaa laitteiston käytettävyyttä sekä kalojen kiinniottoa.
Vuonna 2021 tehdyissä muutostöissä keräilyaltaiden kokoa pienennettiin, millä vähennettiin kalojen karkailua ja mahdollistettiin kiinteiden nostureiden asentaminen. Samalla järjestelmän käyttöturvallisuus parani. Lisäksi laitteen säätöluukkujen korottamisella saadaan muodostettua houkutusvirtaama myös silloin, kun vedenpinta Montan voimalaitoksen alakanavassa on korkeimmillaan.
Vaelluskalakantojen vahvistaminen
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt luvan Montan kiinniotto- ja ylisiirtolaitteella kiinniotettujen kalojen ylisiirtämiselle Utos- ja Kutujokeen, jotka ovat Oulujoen sivujokia. Merilohen ja -taimenen ylisiirtolupa on voimassa 2020–2024. Kuva: Mikko Törmänen
Kiinniotto- ja ylisiirtolaitteella hyviä tuloksia
Kiinniottolaite vastaa kalatien alaosaa, ja sillä voidaan ottaa kiinni sen sisään uivia lisääntymiskokoisia lohikaloja. Ylisiirtolaite oli käytössä vuonna 2022 syyskuun alusta lokakuun loppupuolelle saakka.
Käyttökauden aikana laitteella saatiin kiinni 86 lohta ja 41 meritaimenta, mikä on paras pyyntitulos laitteen käyttöhistorian aikana. Käyttökauden kahden ylisiirron aikana siirrettiin 14 meritaimenta, joista kahdeksan oli koirasta ja kuusi naarasta. Lisäksi ylisiirrettiin neljä naaraslohta ja yhdeksän uroslohta. Lisäksi ylisiirtolaitteelta otettiin 16 koiraslohta ja 10 naarasta Luonnonvarakeskuksen (Luke) emokalaston täydennykseen. Luke toimittaa emokalastostaan mätiä ja maitia kalanviljelylaitoksille, jotka tuottavat poikasia velvoiteistutuksissa käytettäväksi.
Vapaaehtoiset toimenpiteet
Kiinniotto- ja ylisiirtolaite vahvistaa Oulujoen lohikantaa. Sen avulla kalat voidaan ylisiirtää Montan yläpuolisille kutualueilla mahdollisimman vähin tappioin.
Fortum on sitoutunut useisiin ilmasto- ja ympäristötavoitteisiin, joihin sisältyy merkittäviä vapaaehtoisia toimenpiteitä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Montan kiinniotto- ja ylisiirtolaitteen päivittäminen entistä toimivammaksi ja tehokkaammaksi on osa luonnon monimuotoisuuden tukemiseen tähtäävää vapaaehtoista toimintaa.