Ympäristötoimenpiteet Klarälvenillä

Yksi osa Fortumin kestävän kehityksen työtä ovat maalla tehtävä ympäristönhoito, jotka edistävät luonnonmonimuotoisuutta vesivoimaloidemme ympäristössä. Klarälvenillä etusijalla ovat toimenpiteet, jotka kehittävät tärkeitä luonnonympäristöjä, kuten kukkaisia heinäniittyjä sekä vanhoja metsiä, joissa on kuollutta puuta ja vanhempia lehtipuita.

Klarälven
Mass market tested
Tarve

Ecogain on arvioinut kunkin voimalaitoksen ympäristössä tarpeet, joiden avulla pystytään edistämään luonnonmonimuotoisuutta.

Key topics and targets
Tavoite

Säilyttää ja kehittää luonnonympäristöjä, kuten metsää, jossa on luonnollista kuollutta puuta, vanhoja mäntymetsiä, lehdekästä sekahavumetsää ja lehtisekametsää. Palauttaa kukkivat jokiniityt ja hiekkatasanteet, jotka hyödyttävät Klarälvenin alueen kasveja, hyönteisiä ja lintuja.

Environmental friendly
Toimenpiteet 2022

Toimenpiteitä toteutettiin kaikilla ympäristönhoitosuunnitelmaan sisältyvillä vesivoimalaitoksilla vuoden 2022 aikana. Toimenpiteisiin kuuluivat niitto, haitallisten lajien torjunta, kuolleiden puiden luominen ja hiekkapintojen paljastaminen.

Business ethics
Tilanne

Vuoden 2022 toimenpiteet toteutettiin suunnitelman mukaisesti. Ympäristönhoitosuunnitelma käynnistettiin vuonna 2022 ja sen mukaiset toimenpiteet jatkuvat vuoteen 2031 asti.

Lajirikas ekosysteemi

Klarälven muodostaa erittäin lajirikkaan ekosysteemin, jossa vedessä ja maalla kohtaa erilaisia ​​luontotyyppejä ja elinympäristöjä. Klarälvenin yläosa muodostaa Natura 2000 -alueen, joka ulottuu pohjoisesta Höljesistä eteläiseen Edebäckiin.

Maisemallisesti tärkeiden ympäristöjen kannalta on myös tärkeää säilyttää ja vahvistaa luonnonmonimuotoisuutta. Paikkakohtaisilla ​toimenpiteillä voi olla myönteisiä seurauksia useissa ekosysteemin osissa. Esimerkiksi monet hyönteis- ja lintulajit hyötyvät monimuotoisten kasviympäristöjen luomisesta.

Tarpeiden kartoitus

Pyrimme vähentämään paikallisia ympäristövaikutuksiamme erilaisilla toimenpiteillä vedessä ja maa-alueilla. Koska maa-alueet ja niiden suojelu eivät kuulu Fortumin ydinliiketoimintaan, aloitimme pilottihankkeen Ecogainin ympäristöasiantuntijoiden tuella vuonna 2018. Sopivien toimenpiteiden määrittämiseksi jatkettiin työtä Ecogainin kanssa laatimalla hankkeelle ympäristönhoitosuunnitelma.

Ympäristönhoitosuunnitelmalla on keskeinen tehtävä muun muassa siinä, että saamme selkeän yleiskuvan siitä, mitä luontotyyppejä alueella esiintyy, mitkä lajit hyötyvät ja mitkä toimenpiteet tulisi asettaa etusijalle.

Fortumin mailla on luontotyypeiltään monenlaisia ​alueita, ja siksi perustettiin 55 niin kutsuttua hoitoaluetta, jotka on mukautettu kunkin luontotyypin ja tarpeen mukaan. Suunnitelman kokonaispinta-ala on 115 hehtaaria (1,15 km2).

Purtojuurimaamehiläinen

Purtojuurimaamehiläinen, Panurgus banksianus, on yksi uhanalaisista lajeista. Laji on riippuvainen hiekkapinnoista ja erilaisista kuitulajeista, joiden elinympäristöjä uhkaa usein liikakasvu. Kuva: Sven-Åke Berglind

Ympäristönhoitotoimien priorisointi

Monet tärkeät luontotyypit ovat vähentyneet viime vuosikymmeninä. Näissä luonnonympäristöissä on monia lajeja, joista on tullut yhä harvinaisempia ja jotka ovat riippuvaisia ​​tietystä elinympäristöstä. Määrän lasku johtuu Värmlannin lääninhallituksen vuonna 2015 tekemän selvityksen mukaan osittain säännöstelystä, mutta myös muun muassa kuusen kasvulla  ja metsätaloudella on ollut vaikutuksia aiemmin avoimelle maalle.

Ecogain on kehittänyt priorisointistrategian Fortumin Klarälvenillä ympäristönhoitoalueilla sijaitsevien maa-alueiden osalta, joka pohjautuu toimenpiteiden toteutettavuuteen ja niistä saataviin biologiseen hyötyihin.

Metsien ja avoimien maa-alueiden osalta on priorisoitu viisi ympäristönhoitotoimenpidettä:

  • Luoda lisää kuollutta puuta metsäalueille
  • Jättää vanha metsä ns. vapaalle kasvulle (yleensä sen jälkeen, kun muut metsän kannalta hyödylliset toimenpiteet on tehty)
  • Lehtipuita hyödyttävät toimet
  • Niittäminen eli korkean ruohon kaato ravinneköyhällä maalla
  • Vieraslajientorjunta (esimerkiksi kanadanpiisku ja lupiini)

Suunnitelmaan sisältyy kahdeksan vesivoimalaitosta

Fortumilla on Klarälvenin pääväylällä yhdeksän vesivoimalaitosta, joista kahdeksan sisältyy Ecogainin vuonna 2022 laatimaan ympäristönhoitosuunnitelmaan.

Ympäristönhoitosuunnitelmaan sisältyvät vesivoimalaitokset ovat: Edsforsen, Skoga, Krakerud, Forshult, Skymnäs, Munkfors, Dejefors ja Forshaga (pohjoisesta etelään). Kuvassa on Edsforsenin vesivoimalaitos.

Vuonna 2022 tehtyjen toimenpiteiden yhteenveto:

Toimenpiteitä on toteutettu 15 hoitoalueella yhteensä noin 5,5 hehtaarin alalla vuoden 2022 aikana.

  • Kokonaispinta-ala, jolta niitto niittyjen luomiseksi on aloitettu, on noin 2 hehtaaria, ja se jakautuu seitsemälle eri alueelle yhtä monen vesivoimalaitoksen alueella.
  • Vuonna 2022 tehtiin paljon tilaa kuolleelle puulle erityisesti Skogan voimalaitoksen ympärillä olevilla maa-alueilla (yhteensä 5,6 hehtaaria).
  • Suurimman alueen kattava toimenpide oli lehtipuiden niin kutsuttu vapautus poistamalla kilpailevia havupuita (erityisesti kuusia). Tätä tehtiin noin 21 hehtaarin alueella Edsforsenin voimalaitoksella.
  • Edsforsenissa, Skymnäsissä ja Dejeforsissa tehtiin kohdennettuja toimia vieraslajien poistamiseksi. Vieraslajien torjunta vaatii usein paljon työtä, mutta se on monesti perusedellytys biologisesti arvokkaiden ympäristöjen onnistuneelle palauttamiselle.

Toimenpiteiden tulokset

Ympäristötoimenpiteet ovat pitkäjänteistä työtä, joka vaatii jatkuvaa seurantaa ja monien tekijöiden huomioonottoa. Ympäristönhoitosuunnitelmassa on ehdotuksia luonnonmonimuotoisuuteen kohdistuvien vaikutusten seuraamiseksi esimerkiksi laji-inventaarioilla ja ruotsalaisten standardien mukaisilla luonnonarvojen arvioinneilla. Ympäristönhoitosuunnitelmassa on myös aikataulu, jossa näkyvät kullekin vuodelle ja vuodenajalle ajankohtaiset toimenpiteet ja paikat, joissa niitä on tarkoitus toteuttaa.

Environmental friendly

Ympäristöraportti 2022

Lisää projekteja