Untran vesivoimalaitoksen luonnonhoitosuunnitelma

Ympäristö ja kestävä kehitys ovat tärkeä osa Fortumin työtä. Siksi toteutamme yhdessä muiden toimijoiden kanssa hankkeita luonnonarvojen säilyttämiseksi ja kehittämiseksi vesivoimalaitostemme jokien ja purojen lähellä.

Untra
Mass market tested
Tarve

Useat Dalälvenin alajuoksulla sijaitsevat alueet koostuvat avoniittyjen, kosteikkojen ja metsäluhtien kokonaisuudesta. Tällainen yhdistelmä tekee alueesta ainutlaatuisen. Useimmat näistä ympäristöistä ovat kuitenkin vaarassa kasvaa umpeen.

Key topics and targets
Tavoite

Säilyttää ja kehittää luonnonympäristöjä, kuten avoniittyjä, metsäluhtia ja koskia, jotka ovat ominaisia jokivarren maisemille. Säilyttää samalla vanhoja luonnonmetsiä ja ennallistaa lehtimetsiä, jotka suosivat monia uhanalaisia lajeja, kuten valkoselkätikkoja.

Environmental friendly
Toimenpiteet 2022

Dalälvenin alajuoksulla on tehty jo vuosikymmenen ajan erilaisia toimia, jotka ovat linjassa alueen luonnonhoitosuunnitelman kanssa. Alueella on esimerkiksi tehty hyönteispuita (200 koivua on kaulattu) ja tammien vapauttamishakkuita

Business ethics
Tilanne

Viimevuotiset toimenpiteet on saatu päätökseen, mutta luonnonhoitosuunnitelma on voimassa vielä 10 vuotta. Sen tavoitteena on varmistaa toimenpiteiden jatkuminen ja pysyvät tulokset.

Uhanalainen ja biologisesti monimuotoinen luonnonympäristö

Daljälvenin alajuoksulla sijaitseva Untran voimalaitos on yksi Fortumin vanhimpia vesivoimalaitoksia. Se on ollut käytössä jo yli 100 vuotta. Jokivarren monipuolisessa luonnossa elää paljon erilaisia kasvi- ja eläinlajeja.

Suurilla avoniityillä ja muualla vesistön varrella on koskialueita ja vanhaa lehti- ja sekametsää, joita ei muualta Ruotsista löydy. Säännölliset tulvat ovat suosineet erilaisia lehtipuita ja Daljälvenin alajuoksulle tunnusomaisten avoniittyjen syntymistä.

Myös Norrlannin biologinen raja on selvempi kuin muualla. Ruotsin monien eteläisten eläin- ja kasvilajien pohjoisrajalla, kasvaa monia jaloja lehtipuita, kuten tammia, saarnia ja lehmuksia. Jotkin alueet kuuluvat biologisen monimuotoisuutensa perusteella maan arvokkaimpiin. Alueilla elää satoja uhanalaisia eläimiä ja kasveja. Maan eteläisimpiin kuuluvalla harjuskannalla on suuri ekologinen arvo.

Umpeenkasvun uhka

Alueen luonnonympäristöä uhkaa ennen kaikkea maa-alueiden ja runsaslinnustoisten lettojen (lue lisää letoista täältä) umpeenkasvu. Uppsalan ja sen ympäryskuntien omistama aatteellinen Upplandsstiftelsen-yhdistys aloitti vuonna 2009 Fortumin kanssa keskustelun alueella toteuttavista mahdollisista ympäristötoimista.

Yhteistyö on jatkunut siitä lähtien, ja alueelle on laadittu luonnonhoitosuunnitelma, jota seurataan jatkuvasti yhteistyössä yhdistyksen kanssa.

Tammille lisää tilaa

Vapauttamishakkuulla tarkoitetaan sitä, että ympärillä olevat muut kasvit poistetaan, jotta tammelle jää tilaa kasvaa. Tämä on tärkeä osa luonnonhoitotyötä. Foto: Pär Eriksson/Upplandsstiftelsen

Merkittäviä toimenpiteitä

Luonnonhoitosuunnitelmassa etusijalla ovat muun muassa vanhojen luonnonmetsien suojelu sekä lehtimetsien palauttaminen ja kehittäminen. Upplandsstiftelsen-yhdistyksen mukaan tällaisella kehityksellä on suuri merkitys suojelutyölle, jonka kohteena on monia uhanalaisia lajeja ja elinympäristöjä.

Hyönteisiä suosivaa metsänhoitoa on tehty noin 300 hehtaarin alueella. Suurilla alueilla on toteutettu myös luonnonhoidollisia hakkuita, joiden tavoitteena on ennallistaa lehtimetsiä ja luoda suotuisat olot uhanalaiselle valkoselkätikalle.

Luonnonhoitosuunnitelma sisältää esimerkiksi seuraavat toimenpiteet:

  • Kuusien kaataminen rantaniityiltä ja alueilta, joilla kasvaa runsaasti lehtipuita
  • Pensaiden ja vesakoiden raivaus rantaniityiltä
  • Kasvutilan lisääminen, muun kasvillisuuden seasta, valoa tarvitseville vanhoille tammille
  • Avoniittyjen niitto ja laidunkasvillisuuden palauttaminen
  • Aviaarioiden hankkiminen Ruotsin luonnonsuojeluliiton valkoselkätikan palauttamishanketta varten
  • Övre Tylleropsönin metsän kulotus sekä hyönteislaskennat kulotetulla metsäalueella
  • Dalälvenin virtavesissä elävien kalojen ja muiden vesieliöiden elinolojen parantaminen muun muassa perustamalla harjukselle soveltuvia kutusoraikkoja ja lisäämällä jokeen puuainesta

Laiduntavat lehmät pitävät maiseman avoimena

Upplandsstiftelsen-yhdistyksen maille Gässöniin tuodaan joka kesä lehmiä laiduntamaan, jotta maisema pysyy avoimena. Fortum on osallistunut kuljetuksissa käytettävän lautan rahoittamiseen.

Työn jatkuminen

Upplandsstiftelsen-yhdistyksen viime vuonna tekemä arviointi osoitti, että monet jokivarren tärkeistä luontoarvoista ovat lisääntyneet ja useiden aiemmin uhanalaisten lajien uhanalaisuusluokitus on parantunut 10 vuoden takaisesta. Esimerkkejä lisääntyvistä harvinaisista lajeista ovat punahärö ja liekohärkä. Luonnonhoitosuunnitelmaan sisältyviä toimenpiteitä arvioidaan jatkuvasti.

Viimevuotiset toimenpiteet on saatu päätökseen, mutta luonnonhoitosuunnitelma on voimassa vielä 10 vuotta. Sen tavoitteena on varmistaa toimenpiteiden jatkuminen ja pysyvät tulokset.

Environmental friendly

Ympäristöraportti 2022

Lisää projekteja